Overzicht checkout

Energiezuinige vaste airco met hoog rendement

Een vaste airco werkt efficiënter dan een mobiele airco en heeft dus ook een hoger rendement. Bij een mobiele airco moet je namelijk een deur of een raam openzetten om de luchtaanvoer en -afvoer te regelen via een slang … Bij een vaste airco zijn de buiten- en binnenunit(s) daarentegen verbonden via permanente leidingen in de muur. Ontdek hier waarom zo’n vaste airco het label ‘energiezuinig’ krijgt.

Het seizoensrendement: het reële energieverbruik

Op het energielabel van een airco vind je de algemene COP-waarde — de energieprestatiecoëfficiënt — terug. Maar eigenlijk moet je vooral het seizoensrendement in het oog houden. De buitentemperatuur varieert namelijk constant, dus zal ook het rendement het hele jaar door schommelen. De SEER-waarde toont het seizoensrendement bij koelen, de SCOP-waarde bij verwarmen. Zo ken je het reële energieverbruik.

Hoe moet je SCOP en SEER interpreteren? De SCOP, of Seasonal Coefficient of Performance, toont hoeveel warmte een systeem levert voor een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. Onze Design AircoHeater heeft bijvoorbeeld een SCOP van maximaal 5,12. Dat wil zeggen dat het toestel 1 kWh elektriciteit gebruikt om 5,12 kWh warmte te produceren. Da’s een straffe prestatie!

De SEER — Seasonal Energy Efficiency Ratio — van dezelfde AircoHeater ligt tussen 7,11 en 8,52. Het principe is hetzelfde: de airco heeft 1 kWh energie nodig voor een koelcapaciteit van minstens 7,11 kWh.

Verwarmen met airco als energiezuinige optie

Veel Belgen denken nog dat een aircotoestel een energievreter is, maar da’s niet langer het geval. Of toch niet als je een vaste airco van General hebt, zoals de cijfers hierboven bewijzen. Als je je airco inzet voor ruimteverwarming, kun je net heel wat besparen ten opzichte van je cv-ketel op gas. Zeker tijdens een energiecrisis, wanneer het gas duur én schaars is.

Natuurlijk stijgt ook de prijs van elektriciteit, maar het rendement van een vast aircotoestel (met A++- of A+++-label) is nog altijd een pak beter dan dat van een cv-installatie. Een vaste airco kan een maximaal rendement halen van meer dan 500 procent, terwijl dat bij een gasketel onder de 100 procent ligt. En hoe duurder gas wordt, hoe meer je airco stijgt in waarde. Belangrijk: dat geldt niet voor een mobiele airco, die een veel hogere verbruiksprijs heeft dan een vast toestel.

In oktober 2022 betaalde je gemiddeld 25 eurocent per kWh gas en 69 eurocent per kWh elektriciteit (via VREG). Op basis van die prijzen bespaar je op jaarbasis zo’n 1.900 euro als je in een woonkamer met open keuken — de belangrijkste leefruimte — de centrale gasverwarming uit laat en daar verwarmt met airco. Heb je vloerverwarming in plaats van radiatoren, dan zal de mogelijke besparing iets lager liggen. Maar hoe dan ook blijft een vaste airco interessant! Op onze blog vertellen we je in welke kamers een AircoHeater een echte meerwaarde is om te verwarmen.

Hernieuwbare energie

Een van de redenen waarom een vaste airco een hoog rendement haalt, is het gebruik van hernieuwbare energie. Een split airco gebruikt namelijk gratis energie uit de buitenlucht en werkt maar voor zo’n 25 procent op elektriciteit. Als je je toestel aansluit op zonnepanelen, win je extra. Je zet groene energie dan efficiënt in en bent minder afhankelijk van energieleveranciers. En natuurlijk verkleint ook je impact op het milieu.

Daarnaast gaat je zelfconsumptie omhoog: je kunt de geproduceerde elektriciteit zelf gebruiken om je woning te klimatiseren, in plaats van de overtollige energie over te dragen naar het net (waarvoor je maar een beperkte vergoeding krijgt — het injectietarief). De toestellen van General kun je trouwens vanop afstand regelen, zodat je de koeling kunt aanzetten wanneer er veel zon is en je zonnepanelen dus veel energie produceren. Het is dan lekker koel in je woonkamer wanneer je thuiskomt, zonder dat je het merkt op je energiefactuur. Heerlijk!

Tips voor een hoger rendement

Een toestel met een hoge SCOP- en SEER-waarde verbruikt sowieso al minder, maar je kunt zelf nog enkele extra inspanningen doen om het rendement te verhogen. Gebruik bijvoorbeeld zonnewering om de ruimte zo koel mogelijk te houden. Je aircosysteem moet dan minder hard werken en verbruikt minder energie. Hou daarnaast je installatie in topvorm door stof, vuil en andere blokkades regelmatig te verwijderen. Ook een onderhoud door een professional kan wonderen doen.