Overzicht checkout

Verwarmen met airco? In deze kamers is het ideaal

2 oktober 2024 Airco

Verwarmen met airco? In deze kamers is het ideaal

In de winter verwarmen met airco? Dat kan, omdat een airco eigenlijk een warmtepomp is, die hernieuwbare energie gebruikt om je woning te klimatiseren. Een airco doet vaak dienst als bijverwarming, maar met een multisplit systeem (met meerdere binnenunits) kun je eigenlijk je hele woning verwarmen. Let wel op: dat is niet in elke kamer even interessant.  

Hoe werkt verwarmen met airco?

Verwarmen met airco is het omgekeerde van wat een airco normaal doet om te koelen. Het werkt door warmte van buiten naar binnen te halen, zelfs als het buiten koud is. Dat verloopt in 5 stappen.

  1. Een ventilator in de buitenunit zuigt buitenlucht aan.

  2. Met de (soms kleine hoeveelheid) warmte uit de buitenlucht wordt een koelgas opgewarmd.

  3. Een compressor duwt het opgewarmde koelgas samen, waardoor de warmte vrijkomt.

  4. De binnenunit trekt lucht aan, die verwarmd is met de warmte uit het koelgas.

  5. De binnenunit blaast de opgewarmde lucht je woning in.

Een airco verbruikt ongeveer 75 procent hernieuwbare energie en 25 procent elektriciteit – om het proces op gang te brengen. Hoe kouder het buiten is, hoe meer elektriciteit nodig is om de lucht te verwarmen.

Verwarmen met airco en zonnepanelen

Met zonnepanelen zet je maximaal in op hernieuwbare energie, zelfs al produceren ze in de winter minder elektriciteit. Elke kWh groene energie is een win! Maar de combinatie van airco en zonnepanelen is vooral in de tussenseizoenen ideaal. Bij gematigde buitentemperaturen is je warmtevraag nog niet zo hoog, waardoor je lucht-luchtwarmtepomp efficiënt draait op zonne-energie. En wanneer je overschakelt op aircomodus in de zomer, werken je zonnepanelen op volle kracht.

De voordelen van verwarmen met airco 

Laten we eerst kijken naar de voordelen van een vaste airco — ook wel AircoHeater genoemd.

  • Beperkte impact op het milieu: een airco gebruikt geen fossiele brandstoffen, maar warmte uit de buitenlucht en een deel elektriciteit om een ruimte te verwarmen. 

  • Een energiezuinige airco verbruikt minder dan een gas-, stookolie- of volledig elektrische installatie. Zeker in het voor- en najaar merk je een duidelijk verschil. Op jaarbasis verbruikt een warmtepomp gemiddeld 3.000 kWh elektriciteit. In de eerste helft van 2024 was de gemiddelde kostprijs voor elektriciteit 0,167 euro/kWh (bron: VREG). Dat wil zeggen dat je op jaarbasis 500 euro betaalt voor verwarming én koeling.

  • Sporadisch verwarmen: laat je je airco draaien op een frisse herfstdag, dan moet je niet meteen je cv-installatie opstarten.  

  • De ruimte warmt snel op en bij airco’s met invertertechnologie blijft de temperatuur constant.  

  • En natuurlijk kun je met een airco ook eenvoudig koelen. 

Airco als hoofdverwarming?

Vaste airco dient vaak als bijverwarming, maar kan ook interessant zijn als hoofdverwarming. Bijvoorbeeld in het tussenseizoen, in ruimtes die je sporadisch verwarmt of als je elektrische accumulatoren te duur zijn geworden. Daarnaast kan een lucht-luchtwarmtepomp volledig aan de warmtevraag voldoen in goed geïsoleerde woningen en in modulaire gebouwen (zoals containerwoningen). Ontdek ons advies over vaste airco als hoofdverwarming.

Welke kamers verwarmen met airco?

  • Woonkamer: je AircoHeater is een goeie aanvulling op vloerverwarming of radiatoren, die vaak traag opwarmen. In je woonkamer wil je het hele jaar door een hoog comfort, dus is verwarming en koeling in één absoluut een goed idee.

  • Slaapkamer: hier heb je naast je airco geen andere verwarmingselementen nodig.

  • Keuken: het is meestal warm genoeg in je keuken als je in de weer bent met je kookpotten, maar met een airco kun je even bijverwarmen wanneer je gezellig aan tafel zit. 

  • Bureau, zolder en garage: kamers die je maar af en toe gebruikt, hebben niet per se centrale verwarming nodig.

  • Badkamer: een AircoHeater creëert snel een heerlijk wellnessgevoel – sneller dan een (elektrische) radiator). Kies wel een toestel dat geschikt is voor vochtige ruimtes.

In je hal en toilet breng je te weinig tijd door om voordeel te halen uit je airco. Misschien wil je je toestel centraal in huis plaatsen, om zo verschillende kamers tegelijk te verwarmen? Ook dat is afgeraden, omdat er zo net veel warmte verloren gaat. Een AircoHeater per kamer is een veel beter idee.

Ontdek onze aircosystemen 

In ons ruime gamma vind je voor elke ruimte een gepaste AircoHeater met een hoog rendement. Neem contact op met een installateur voor advies op maat en ervaar zelf de voordelen van verwarmen met airco.