Overzicht checkout

Warmtepomp en zonnepanelen combineren: wat plaats je eerst?

22 augustus 2024 Warmtepomp Verbruik Zonnepanelen Premie

Warmtepomp en zonnepanelen combineren: wat plaats je eerst?

Steeds meer Belgen kijken kritisch naar hun woning en verwarming. Hoe kunnen we duurzamer wonen, om niet alleen te besparen maar ook minder te vervuilen? Hét antwoord voor wie een laagdrempelige oplossing zoekt: een warmtepomp en zonnepanelen installeren. Maar hoe groot is de impact daarvan op je verbruik? En welk systeem plaats je eerst?  

Waarom een gouden combinatie?

Met een warmtepomp en zonnepanelen verwarm je duurzamer en goedkoper. Een warmtepomp werkt namelijk op hernieuwbare energie uit de omgevingslucht en een deel elektriciteit, die door zonnepanelen kan worden geproduceerd. Daardoor ben je minder afhankelijk van je energieleverancier (en de energieprijzen). Da’s handig! Tegelijk maak je een verschil voor het milieu, omdat je minder CO2 in de lucht brengt.  

In Vlaanderen is de combinatie trouwens extra interessant, omdat je een capaciteitstarief betaalt op basis van je piekverbruik. Daarnaast is het voordeliger om zoveel mogelijk geproduceerde energie zelf te gebruiken.

  • Je verbruikspieken en bijhorende capaciteitstarief dalen, omdat je minder elektriciteit van het net haalt. Dankzij slimme sturing ga je extra efficiënt om met je verbruik.

  • Je zelfverbruik stijgt, waardoor je minder stroom moet terugsturen naar het net. Nu krijg je daar nog een beperkt bedrag voor in ruil, maar mogelijk kan deze regeling in de toekomst nog veranderen.

In welke volgorde warmtepomp en zonnepanelen plaatsen?

Bij nieuwbouw is het stappenplan duidelijk: eerst je isolatie en verwarming, dan de zonnepanelen. Een lucht-luchtwarmtepomp is sowieso eenvoudig te installeren. Voor een lucht-waterwarmtepomp in oudere bestaande woningen is vaak een totaalrenovatie nodig.

Lucht-luchtwarmtepomp en zonnepanelen bij renovatie

  • Duurzaam wonen begint met goede isolatie. Extra isoleren is geen must met een lucht-luchtwarmtepomp, maar wel een absolute aanrader. Het helpt al om je dak beter te isoleren, daarna volgen de vloer, het plafond, de muren en ramen. 

  • Als de isolatie op punt staat, weet je welk vermogen je lucht-luchtwarmtepomp nodig heeft. 

  • Na de installatie van je lucht-luchtwarmtepomp kun je extra maatregelen nemen om zuiniger en milieubewuster te verwarmen. Zoals zonnepanelen plaatsen.  

Lucht-waterwarmtepomp en zonnepanelen bij renovatie

Kies je voor een lucht-waterwarmtepomp en zonnepanelen, dan pak je eerst de isolatie aan en installeer je daarna je verwarmingssysteem. Vloerverwarming is de beste keuze, maar ook convectoren of radiatoren op een lage temperatuur werken prima. Als laatste volgen de zonnepanelen.  

Om renovatiewerken te vermijden of beperken, kun je ook investeren in een hybride warmtepomp. Die koppel je gewoon aan je bestaande cv-ketel. Zo kun je je leidingen en afgiftesysteem behouden.

Zijn er premies voor zonnepanelen en warmtepompen?

Sinds 2024 is er geen premie voor zonnepanelen meer, maar je kunt wel financiële steun krijgen voor je warmtepomp. Bereken jouw premie met onze subsidiemodule.  

Goed om te weten: je ontvangt voor een lucht-luchtwarmtepomp een premie als je het systeem enkel inzet als hoofdverwarming. Alleen als je zonnepanelen hebt, kun je ook een premie krijgen om ermee te koelen.

Vraag raad op maat

Klaar om eraan te beginnen? Neem contact op met onze experten om de beste warmtepomp te vinden voor jouw woonsituatie.