Overzicht checkout

Hybride warmtepomp installeren: is jouw woning geschikt?

1 juni 2023 Hybride Warmtepomp

Hybride warmtepomp installeren: is jouw woning geschikt?

Wil je een hybride warmtepomp installeren om je verwarming te verduurzamen en minder gas te verbruiken? Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen! Maar dit systeem past helaas niet in elke woning … Ontdek of jouw huis klaar is voor een hybride warmtepomp.  

Isolatiegraad: minstens energielabel C 

In een woning met energielabel C kan een hybride warmtepomp efficiënt en zuinig werken. Dat ‘lichtgroene’ label komt overeen met een relatief laag energieverbruik. Daarbij gaan we ervan uit dat het dak goed geïsoleerd is en dat er minstens dubbele beglazing is. Verder zijn de buitenmuren minimaal geïsoleerd — of het gaat om een halfopen bebouwing.  

Je kunt je woning nog verder optimaliseren met spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Maar dat is niet altijd een must voor hybride verwarming.   

Heeft je woning een betere energiescore (EPC-label A of B) en verwarm je op een lage watertemperatuur? Installeer dan meteen een volledig elektrische warmtepomp. Zo dalen je maandelijkse kosten en de CO2-aanstoot aanzienlijk.  

Warmteafgifte op 55 graden mogelijk? 

Een hybride warmtepomp kun je vaak aansluiten op je bestaande radiatoren. Een belangrijke voorwaarde: je radiatoren moeten genoeg warmte verspreiden als het cv-water een maximale aanvoertemperatuur van zo’n 55 graden heeft. Bij een hogere temperatuur is het niet rendabel om een hybride systeem te installeren. De warmtepomp kan het water niet voldoende opwarmen, waardoor de ketel al het werk doet en de belangrijkste energiebron wordt.  

Tip: stel je gasketel in op 55 graden en kijk of dat volstaat op koude dagen. Zo weet je of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. Moet je gasketel op vriesdagen harder werken? Dat is op zich geen probleem, omdat het aantal vriesuren per jaar beperkt is.  

Heb jij al vloerverwarming? Dan verwarm je sowieso op een lage temperatuur en is een all-electric warmtepomp een betere keuze.  

Condensatieketel jonger dan 12 jaar? 

Een gasketel gaat 15 tot 20 jaar mee. Voor een warmtepomp is de levensduur ongeveer 15 jaar. Heb je een oudere condensatieketel, waarvan het rendement jaar na jaar daalt? Dan is het aangeraden om ook je ketel te vervangen

Kun je nog jaren verder met je huidige ketel, dan is het voordeliger om daarop de lucht-waterwarmtepomp aan te sluiten.  

Hybride warmtepomp installeren: advies op maat 

Laat je een hybride warmtepomp installeren, dan stijgt de waarde van je woning, terwijl je energiekosten dalen. Een win-win! Wil je graag advies op maat voor je beslist? Neem snel contact met ons op.