Lucht-waterwarmtepomp kopen? Lees ervaringen van experts
Als je een lucht-waterwarmtepomp wil installeren, moet je met verschillende factoren rekening houden. Hoe zit het met jouw warmtebehoefte? Waar komt de buitenunit van de warmtepomp? Welke leidingen moeten voorzien worden? Bij nieuwbouw liggen alle opties open, maar bij een renovatieproject ben je minder vrij. Laat je daarom bijstaan door een expert, om een goeie werking te garanderen. Twee zaakvoerders van een installatiebedrijf delen hun ervaringen met hun eigen THERMA (de nieuwe naam van Thermastage) lucht-waterwarmtepomp.
Nieuwbouw: lucht-waterwarmtepomp voor een laag e-peil
Een lucht-waterwarmtepomp is een energiezuinig verwarmingssysteem, met een positieve impact op het E-peil. Dat is de belangrijkste reden waarom installateur Günther Van den Broeck koos voor dit type warmtepomp om z’n woning te verwarmen.
“Ik plaatste in mijn nieuwe huis de THERMA Compact Combi met een aparte boiler van 300 liter. Een nieuwbouwwoning is goed geïsoleerd en heeft een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur. Zo haal je een hoog rendement en een laag E-peil, waardoor je aan de strenge EPB-eisen voldoet.”
Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Vanaf 2021 is E30 de norm bij nieuwbouw. “Je krijgt dan in de eerste vijf jaar 50 tot 100 procent korting op je kadastraal inkomen. Met een THERMA warmtepomp ligt E-peil 20 binnen handbereik, wat je 100 procent korting oplevert”, weet Günther.
Hoeveel korting je precies krijgt, hangt af van het jaar waarin je de bouwaanvraag deed.
“Geen schouw nodig, da's handig”
“Ik plaatste vloerverwarming en heb ook zonnepanelen om het elektriciteitsverbruik te beperken”, zegt Günther. “Je moet geen schouw installeren of gasleidingen binnentrekken. In nieuwe wijken is er vaak geen gasaansluiting meer, dus is het logisch dat warmtepompen de eerste keuze worden bij nieuwbouw.”
Lucht-waterwarmtepomp: ervaringen bij renovatie
Ook bij een grondige renovatie is een lucht-waterwarmtepomp het overwegen waard. Jeroen Borremans is een expert in lucht-waterwarmtepompen en verbouwde zelf een oude schuur. “Een lucht-waterwarmtepomp is een veelzijdige oplossing omdat je ermee kunt verwarmen en koelen”, begint Jeroen. “Je bent niet afhankelijk van een gas- of mazoutinstallatie en er moeten geen boringen gebeuren bij de installatie. Prijs-kwaliteit gezien zit je goed met een THERMA warmtepomp.”
Slimme aansturing van zonnepanelen
“Ik heb alleen maar goede ervaringen met lucht-waterwarmtepompen bij verbouwingen. Het is wel wat puzzelen om alles goed te laten aansluiten op bestaande buizen”, gaat Jeroen verder. “Onlangs werkte ik bij iemand die zijn oude mazoutketel ging laten vervangen, na schade door overstromingen. De zonnepanelen van die klant produceerden meer energie dan hij kon gebruiken, en daarom heb ik meteen een THERMA warmtepomp aangeraden.”
Een goeie keuze, inderdaad, want een warmtepomp en zonnepanelen gaan hand in hand. “Door het energy management-systeem wordt overtollige stroom omgezet in sanitair warm water, dat je op een later moment kunt gebruiken.”
“Klassieke radiatoren volstaan bij lage warmtebehoefte”
Niet elke renovatie is geschikt voor een lucht-warmtepomp. Je moet bijvoorbeeld de warmtebehoefte grondig terugschroeven (door te isoleren), omdat een warmtepomp z’n warmte op een lage temperatuur afgeeft. Daarnaast moet je ook goed nadenken over het warmteafgiftesysteem.
“Bij de klant waar ik het net over had kon ik de lucht-waterwarmtepomp gelukkig aansluiten op het bestaande vloerverwarmingssysteem. Op de bovenverdieping volstonden de klassieke radiatoren. Omdat de warmtebehoefte daar lager is — door de kleinere ruimtes — waren er geen speciale laagtemperatuurradiatoren nodig”, zegt Jeroen nog.
Belangrijke info binnen- en buitenunit warmtepomp
Het is duidelijk: de experts waarmee wij samenwerken hebben genoeg ervaring om jouw woning klaar te maken voor een lucht-waterwarmtepomp. Naast het E-peil, de isolatiegraad en het warmteafgiftesysteem zijn er nog twee aspecten waarmee je rekening moet houden.
Keuze binnenunit: de grootte van je lucht-waterwarmtepomp hangt af van de warmtebehoefte. Voor kleine gezinnen volstaat een warmtepomp met een geïntegreerde boiler, zoals de THERMA Compact Duo. Grotere gezinnen kiezen het best voor een aparte boiler, zoals bij de THERMA Compact Combi.
Plaats buitenunit warmtepomp: de buitenunit komt op een plek met voldoende luchttoevoer, en waar er bij voorkeur niet te veel passage is. De buitenunit van je warmtepomp blaast namelijk koude lucht naar buiten en er kan wat geluidshinder zijn.
THERMA warmtepomp kopen?
Overtuigd door de ervaringen van onze experts met hun lucht-waterwarmtepomp? Neem contact op met een THERMA-installateur en vind snel de meest geschikte oplossing voor jou.