Overzicht checkout

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp gebruikt drie energiebronnen: warmte uit de buitenlucht, elektriciteit en een fossiele brandstof — meestal gas. Je koppelt namelijk een lucht-waterwarmtepomp aan een cv-ketel. Deze wisselwerking is er vooral om je woning te verwarmen. Voor sanitair warm water staat een van de twee systemen in: ofwel je ketel, ofwel de warmtepomp.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De lucht-waterwarmtepomp dekt het grootste deel van je warmtebehoefte en haalt daarvoor hernieuwbare energie uit de omgeving. De gasketel begint in theorie pas te werken als je warmtepomp niet genoeg energie produceert. In de praktijk komt het vaker voor dat de ketel je verwarming al tot een bepaalde temperatuur brengt en daarna pas overschakelt op je warmtepomp.

De regelaar kiest op elk moment de beste optie om te verwarmen. Comfort is de belangrijkste factor bij die keuze, maar je hybride warmtepomp bekijkt ook welke energiebron het voordeligst is.

Kun je koelen met een hybride warmtepomp?

Met een standalone warmtepomp — waarbij dit toestel het enige verwarmingssysteem is — kun je vaak verwarmen én koelen. Is dat ook het geval bij een hybride warmtepomp? In principe kun je daarmee koelen als je vloerverwarming hebt. Maar omdat vloerverwarming sowieso warmte afgeeft op een lage temperatuur, is een hogetemperatuurketel overbodig. Dan is een full-electric, standalone warmtepomp de meest logische optie.

Hybride warmtepompen vind je meestal in combinatie met radiatoren, die over het algemeen niet geschikt zijn voor koeling.