Overzicht checkout

Installatie van je airco: Hoe gaat het in z'n werk?

Elk type airco vraagt een andere installatie.

Installatie per type airco

  • Een single split airco installeren: de buitenunit komt naast of aan de gevel of op het dak; je kiest zelf waar de binnenunit komt en maakt de verbinding via een leiding in de muur. Je hebt dus verschillende mogelijkheden.

  • Een multisplit airco plaatsen: er komt één buitenunit naast of aan de gevel of op het dak, waarmee je de verschillende binnenunits verbindt. Het is iets complexer om alle onderdelen efficiënt te combineren, maar dankzij de Multi Selector app ziet een General-installateur snel de ideale opstelling.

  • Een vaste monoblock airco installeren: het toestel komt aan een buitenmuur, om de luchttoevoer te kunnen regelen. Je hebt dus minder flexibiliteit, want je kunt de airco niet in om het even welke kamer hangen.

  • Een mobiele airco plaatsen: hiervoor is geen installatie nodig, tenzij je de luchtafvoerslang via een opening in de muur naar buiten wil leiden.

Wat is de beste plaats voor een airco?

Waar komen de buiten- en binnenunit? Er zijn enkele vuistregels om je airco zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Kies een goed geventileerde plek voor je buitenunit, zodat er voldoende toevoer en ongehinderde afvoer van buitenlucht is. Net achter een struik of een muurtje is dus geen goede plek. Meestal komt de buitenunit aan een gevel, op een plat dak of op de grond — bijvoorbeeld op je oprit of in de tuin naast je gevel.

Je zet het toestel best niet op een plek waar je rustig wil zitten, zoals op je balkon of terras. De luchtstroom kan daar soms onaangenaam aanvoelen en er kan wat geluidshinder zijn, omdat de compressor in de buitenunit zit. Al hebben we daar bij General een esthetische oplossing voor: de Climeleon-cover dempt het geluid.

Bij de binnenunit is vooral een optimale en aangename verspreiding van de luchtstroom belangrijk. Plaats de unit niet te dicht bij een warmtebron of net boven je eettafel of zetel. Ook een hoekje van de kamer kun je beter vermijden: hou minstens vijftien centimeter afstand aan elke zijde. Ten slotte moeten alle onderdelen van je airco makkelijk bereikbaar zijn voor onderhoud.

Ontdek op onze blog de beste plek om jouw airco te plaatsen.

Hoe verloopt een airco installatie?

Een vaste airco mag je nooit zelf plaatsen, omdat de installatie moet voldoen aan strenge milieu- en veiligheidsnormen. Een expert is op de hoogte van de regels én de beste methodes. We vertellen je hoe die te werk gaat om jouw airco te installeren.

  1. De installateur bepaalt de beste plaats voor de buiten- en binnenunit(s).

  2. Hij bereidt de plaatsing van de binnenunits voor. Hij boort de nodige gaten voor de elektriciteitskabels, de koeltechnische leidingen en de condensafvoer.

  3. Daarna maakt hij de verbinding tussen de buiten- en de binnenunit, zodat de koelvloeistof vlot door het systeem kan stromen. De installateur trekt ook de stroomkabels naar buiten, net als een afvoerbuis om het condenswater naar buiten te voeren.

  4. Nu is het tijd om de binnenunit te plaatsen. Bij hoog-aan-de-wandairco’s en vloer- en plafondmodellen gebruikt de installateur een frame of ophangbeugel (een fijn montageplaatje). Een inbouwairco werkt hij weg in een kast, valse muur of plafond.

  5. Daarna wordt de buitenunit geïnstalleerd.

  6. De technicus voert een vacuümtest op lekdichtheid uit: hij vult koelvloeistof bij in functie van de lengte van de leidingen. Dat gebeurt trouwens enkel bij de installatie, want nadien moet je de vloeistof nooit meer bijvullen — tenzij er een lek is.

  7. Nog even testen of de airco goed werkt en de installatie zit erop!