Overzicht checkout

EPB-norm halen met lucht-waterwarmtepomp en zonnepanelen

1 maart 2024 Warmtepomp Zonnepanelen Verbruik E-peil

EPB-norm halen met lucht-waterwarmtepomp en zonnepanelen

Wist je dat tot 60 procent van ons energieverbruik naar verwarming gaat? Dat kan beter, bijvoorbeeld door een lucht-waterwarmtepomp en zonnepanelen te installeren. Mooi meegenomen: op die manier behaal je ook makkelijker de EPB-norm. Wij geven tekst en uitleg. 

Wat is de EPB-norm?  

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Het is een bouwvoorschrift dat regelt hoe energiezuinig gebouwen moeten zijn. Het geldt voor nieuwbouw- en renovatieprojecten waarvoor je een architect inschakelt en een stedenbouwkundige vergunning hebt aangevraagd, of een melding hebt gedaan. 

De EPB-norm kijkt onder meer naar systemen voor isolatie, verwarming en binnenklimaat (ventilatie). Het doel is om duurzamere woningen te bouwen, met een laag energieverbruik en hoog comfort. Bekijk per regio aan welke richtlijnen je moet voldoen. 

Met onze E-peil-calculator bereken je de geschatte energiekosten van je woning. 

Duurzamer verwarmen met warmtepomp en zonnepanelen 

Om vlot de EPB-norm te halen, is de combinatie van een lucht-waterwarmtepomp met zonnepanelen een slimme zet. Zo’n warmtepomp haalt het grootste deel van z’n energie uit een natuurlijke bron (warmte uit de buitenlucht) om je woning en sanitair warm water te verwarmen. Zo ben je een pak efficiënter en milieuvriendelijker af dan met een verwarmingssysteem op mazout of gas. 

Over naar de combinatie met zonnepanelen. Een lucht-waterwarmtepomp haalt gratis en schone energie uit de buitenlucht en gebruikt daarvoor een beperkte hoeveelheid elektriciteit. De zonnepanelen produceren dan nog eens een deel van die nodige stroom. Conclusie: je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en fossiele brandstoffen. Dat levert belangrijke pluspunten op voor de EPB-eisen.  

Elke woning is natuurlijk anders. Neem contact op met onze experten om jouw verwarmingsinstallatie te optimaliseren.  

Denk ook aan vloerverwarming 

Als je bijna-energieneutraal wil verwarmen, is ook vloerverwarming onmisbaar. Dat systeem werkt op een lage temperatuur, waardoor je warmtepomp minder energie nodig heeft om het water op te warmen.