Overzicht checkout

Airco installeren in bestaande woning? Da’s eenvoudig! 

13 juli 2023 Airco

Airco installeren in bestaande woning? Da’s eenvoudig! 

Wil jij een airco installeren in je bestaande woning? Goed idee! Een lucht-luchtwarmtepomp is geschikt om te koelen én te verwarmen en bewijst dus het hele jaar door zijn nut. De plaatsing laat je aan een specialist over. Ontdek hier hoe dat in z’n werk gaat.  

Knopen doorhakken: monoblock of splitairco?  

Er zijn heel wat soorten airco’s. Een monoblock bestaat bijvoorbeeld uit enkel een binnenunit. Je kunt kiezen voor een mobiel toestel of een vaste monoblock die aan een buitenmuur komt.  

Airco’s met een binnenunit én een buitenunit werken doorgaans efficiënter, zuiniger en stiller. Daarbij heb je de keuze uit een single split airco met één binnenunit en één buitenunit. Wil je meerdere ruimtes koelen en verwarmen, dan is er de multisplit airconditioning met meerdere binnenunits op één buitenunit.  

Wat kost het om een airco te installeren? 

Elke woning is anders, dus kunnen we moeilijk een vaste prijs plakken op de installatie van een aircosysteem. De algemene regel is: hoe ingewikkelder de installatie en hoe meer units, hoe langer het zal duren om airco in een bestaande woning te plaatsen – en hoe hoger de kosten. Meer weten? Ontdek de zeven factoren die de kostprijs van je airco bepalen

Waarom airco laten plaatsen door een expert? 

Kan iedereen zomaar een airco plaatsen? Nee, daarvoor moet je een erkend installateur inschakelen. Die werkt volledig in lijn met de huidige milieuwetgeving. In elk aircosysteem zit namelijk een koelmiddel dat het milieu kan schaden als je er verkeerd mee omspringt. Elke installateur moet daarom een Europees certificaat als koeltechnicus kunnen voorleggen.  

Nieuwere koelvloeistoffen hebben minder invloed op het broeikaseffect, maar je airco laten plaatsen door een expert, blijft een must. Zo ben je zeker van een veilige en optimale werking. De installateur doet bijvoorbeeld een correcte vermogensberekening.  

Airco installeren in bestaande woning: werkwijze 

1. Waar mag je een airco plaatsen? 

Waar mag je een airco plaatsen in je woonkamer of in je slaapkamer? Je wil natuurlijk niet dat het toestel koude lucht rechtstreeks op jou blaast of dat de lucht op één plaats blijft hangen. En de wand of het plafond waaraan je de binnen- of buitenunit bevestigt, moet stevig genoeg zijn. 

De installateur bekijkt daarom eerst samen met jou welke soort airco en welke buiten- en binnenunit(s) je nodig hebt. Hij berekent het nodige vermogen voor elk onderdeel en bepaalt ook de beste opstelling van je aircosysteem. Nadien ontvang je een gepersonaliseerde offerte.  

2. Leidingen en kabels leggen 

Een vaste airco installeren in een bestaande woning vraagt weinig kap- en breekwerk, maar de installateur moet wel enkele gaten boren om de elektriciteitskabels, de koeltechnische (koperen) leidingen en de afvoer van het condenswater door te trekken.  

Nadien maakt hij de verbinding tussen de buiten- en binnenunit. Daarbij is het belangrijk dat het koudemiddel vlot door het systeem kan stromen.  

3. Buiten- en binnenunit(s) airco installeren 

Als alle kabels en leidingen op de juiste plek liggen, plaatst de installateur de binnenunit. Bij de meeste modellen gebeurt dat door middel van een montageplaatje. Enkel inbouwairco’s vragen iets meer werk, omdat ze subtiel worden weggewerkt in een kast, plafond of valse muur. De buitenunit  krijgt een plekje op de grond, het dak of aan de buitengevel.  

4. Check, check, check 

De installateur sluit de units aan op het elektriciteitsnet en doet een grondige testronde. Eerst is er een stikstoftest om de lekdichtheid te bepalen, daarna trekt de installateur alle lucht en vocht uit de leidingen met een vacuümpomp. Een cruciale stap om schadelijke stoffen niet te laten ontsnappen. De installateur vult uiteindelijk de koelvloeistof bij tot het juiste niveau. Da’s trouwens enkel nodig bij de plaatsing: je moet het koudemiddel later niet meer laten bijvullen. Tot slot test de technicus nog eens of alles goed werkt.  

Hoelang duurt airco installeren?

  • Single split airco met één binnenunit: een ervaren installateur monteert je airco doorgaans in amper een halve dag.

  • Multisplit airco met twee of drie AircoHeaters: kies je voor een systeem met meerdere binnenunits, dan moet je een volledige dag rekenen voor de installatie.

  • Multisplit airco met meer dan drie binnenunits: hoe meer onderdelen, hoe complexer de plaatsing. Moet de installateur meer dan drie binnenunits plaatsen, dan heeft hij meestal twee dagen werk.

Vaste airco laten installeren: contacteer ons

Vertrouw op General om je airco te laten installeren in je bestaande woning. De erkende installateurs waarmee we samenwerken, zijn stuk voor stuk betrouwbare experts in hun vak. Wij brengen je graag in contact met een specialist in je buurt. Laat hier je gegevens achter