5 veelgestelde vragen over lucht-luchtwarmtepompen
Als je overweegt om een lucht-luchtwarmtepomp in je woning te laten installeren, weet je er het best op voorhand álles over. Onze experts geven antwoord op vijf veelgestelde vragen.
Wanneer kies ik een lucht-luchtwarmtepomp?
Een lucht-luchtwarmtepomp is zowel bij renovaties als in nieuwbouw helemaal raak. Wil je bijvoorbeeld je elektrische verwarming vervangen door een installatie met lagere verbruikskosten, dan is een lucht-luchtwarmtepomp zeker een goede oplossing. Ook als je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt, is het een slimme keuze. Deze duurzame, efficiënte verwarmingsinstallatie is een échte investering in de toekomst.
Wat is het verschil met een lucht-waterwarmtepomp?
Een lucht-waterwarmtepomp haalt z’n energie uit de lucht, maar zet die om in warm water voor je verwarming en sanitair warm water. In tegenstelling tot de lucht-luchtwarmtepomp die warme en frisse lucht de ruimte in blaast, koppel je een lucht-waterwarmtepomp aan een warmteafgiftesysteem zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren.
Hoe werkt een lucht-luchtwarmtepomp?
Een lucht-luchtwarmtepomp haalt 75 procent van z’n energie uit de buitenlucht en werkt voor 25 procent op elektriciteit. De installatie bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits, en koelt je ruimte net zoals een koelkast: warme binnenlucht wordt aangezogen, afgekoeld en weer in de ruimte geblazen. Naast koelen, kun je met een lucht-luchtwarmtepomp ook verwarmen. De warmte wordt uit de buitenlucht onttrokken en gebruikt om je huis te verwarmen. De werking van je installatie draait dus eigenlijk gewoon om.
Hoelang gaat een lucht-luchtwarmtepomp mee?
In theorie gaat een lucht-luchtwarmtepomp gemiddeld tien tot vijftien jaar mee. Toch wijst de praktijk vaak op een langer leven van de installatie. Door je warmtepomp regelmatig te onderhouden, verleng je z’n levensduur makkelijk met enkele jaren.
Hoeveel kost een lucht-luchtwarmtepomp?
Er zijn verschillende factoren die de prijs van je lucht-luchtwarmtepomp beïnvloeden: de grootte en isolatiewaarde van je woning, het vermogen van je warmtepomp en het type en de hoeveelheid binnenunits. Met een prijs vanaf 1.500 euro incl. installatie en excl. btw is een hoog-aan-de-wandmodel de goedkoopste single split oplossing. Een inbouwmodel vraagt dan weer om een grotere investering.
Interesse in een lucht-luchtwarmtepomp?
Met de lucht-luchtwarmtepompen van General behoud je het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat. Heb je nog vragen over deze installaties? Contacteer ons. We begeleiden je naar een oplossing op jouw maat.